leer ook mediteren

LEER VERSCHILLENDE MEDITATIEVORMEN

OP KUSSEN OF STOEL

WAAROM MEDITEREN.

Meditatie is stoppen. Even niet-doen. Klinkt makkelijk en dat is het in wezen ook. Echter in onze moderne maatschappij is zowat alles afgestemd op méér en harder rennen.

Meer doen in kortere tijd, meer consumeren, hogere prestaties, effectiever werken, targets halen enz. enz. Hierdoor is ons brein continu over-actief en geprikkeld, iets wat we zelf eigenlijk nauwelijks of niet door hebben. Het is een gewoonte geworden om constant te denken (oordelen, herhalen, herinneren, oplossen, plannen, zorgen maken enzovoorts. ) Je wordt wakker en de woordmachine komt direct op gang.

Herkenbaar? Je energie wordt in hoge mate opgeslorpt door deze gewoonte. Het drijft je tot de volgende activiteit in gedachten terwijl je nog met de huidige bezig bent, haast, stress, onrust tot je ‘s avonds op de bank ploft. Meditatie is bewust tijd voor jezelf nemen en leren je aandacht te richten gedurende een bepaalde tijd. Iedereen kan leren mediteren en het kan (bijna) overal.

WAT IS HET EFFECT.

Je zult vrijwel direct het positieve effect ervaren als je begint met  mediteren. Iedereen kan wel 10 minuten vrij maken . Wat maakt het verschil? Alleen al het vermogen om 10 minuten te stoppen brengt al verandering met zich mee. Voeg daar de trainingseffecten aan toe die wetenschappelijk wereldwijd zijn onderzocht o.a.:

  • verhoging van concentratie & alertheid
  • toename gezondheid
  • vermindering van piekeren, zorgen maken en stress
  • beter keuzes kunnen maken
  • bewuster leven
  • toename levensplezier.

Meditatie leert je om terug te keren naar je kern en dat is ZIJN. Komen we bij de volgende vraag.

WAT IS ZIJN.

Zijn in het huidige moment met gerichte aandacht. Wat is dat eigenlijk? Door te leren in contact te blijven met je lichaam door middel van verschillende methodes kun je in toenemende mate in het huidige moment verblijven. Je leeft vanuit je verbinding met je levensenergie in plaats vanuit het denken. Door te trainen (formele meditatie-oefening) ontwikkel je dit vermogen waardoor je kwaliteit van leven gegarandeerd gaat toenemen.

Hoe kan dat? Je bewustzijn neemt toe door regelmatig trainen, vergelijk het maar met de toename van conditie en spiermassa als je de sportschool geregeld bezoekt. Door toename van je bewustzijn zul je steeds vaker rust en inzicht krijgen, ook neemt je creativiteit toe. Gevolg: een diepere verbinding met het hier-en-nu, het enige moment wat we hebben. Het verleden is niets meer dan een herinneringsspoor wat we zelf aan een hebben geregen tot ‘mijn’ verhaal. De toekomst is een verbeelding in onze geest. Zodra deze verbeelding positiever is dan onze huidige levenssituatie, ontlenen we hier hoop aan. Indien negatiever, gaat dit samen met angst.

Het huidige moment wordt vaak (onbewust) overschaduwt door het verleden of de toekomst. Kunnen zijn in het momentum is bevrijding van de tralies van het denken.

> 0
Nederlanders mediteren dagelijks

Kunnen we je ergens mee helpen?